№11 Vega VFR | El Salvador

Kód: 11A2
Filtr
330 Kč
Skladem (>5 ks)
Množství
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.

Vega VFR je naše první káva z El Salvadoru, první káva s vinným profilem, ale i první káva s anaerobní fermentací. Skoro by si tedy zasloužila číslo 111, ale vyšlo jí to alespoň na dvě jedničky. V šálku z naší № 11 se můžete těšit na plnou chuť evokující svou hutností červené víno. V kávě je příjemná ovocná acidita připomínající maliny a v chuti naleznete tóny švestek, karamelu a kakaových bobů.

Země: El Salvador
Odrůda: Yellow Caturra
Acidita: ⦿⦿⦿⦿⦾
Cuppingové skóre: 88
Region: Apaneca–Ilamatepec ~ Andres Salaverria
Metoda zpracování: suchá (anaerobní fermentace)
Chuťový profil: vinný ~ maliny, švestky, karamel, kakaové boby

Detailní informace

Detailní popis produktu

Proč jsme ji vybrali?

Tahle káva nás upoutala na světovém veletrh World of Coffee v Aténách, kde jsme měli možnost ji ochutnat mezi stovkami vzorků od různých dodavatelů. Právě její vinný profil, který není tolik běžný ani ve světě výběrových káv, nás dostal hned po prvním srknutí. Pak už jsme jen doufali, že káva je ještě dostupná a po tom co jsme se dali do řeči s naším dodavatelem jsme zjistili, nejen že je možnost ji ještě rezervovat, ale dokonce byl na veletrhu i farmář Andrés Salaverría, který ji vypěstoval. My tak měli možnost se s Andresem o této kávě pobavit. Jeho cílem při zpracování bylo kávu obohatit chuťový zážitek použitím anaerobní fermentace, ale zároveň stále zachovat její charakter. Proto přistoupil k velmi dlouhé 300 hodinové fermentaci, která díky množství času mohla být pozvolná a dobře kontrolovatelná. Výsledek můžete ochutnat už sami. Spoiler alert: Stojí to za to!

 

WoC Athény Andrés Salaverría

Producent Andrés Salaverría

Andrés Salaverría se věnuje pěstování kávy již od dětství. Pochází totiž z rodiny, která se zabývá pěstováním kávy více než 100 let a má farmy hned v několika regionech El Salvadoru. Od malička chodil se svým otcem i do zpracovatelské stanice, kde pozoroval přijíždějící nákladní auta s čerstvě sklizenými kávovými třešněmi. Později každé léto trávil na brigádě, aby se naučil a mohl zároveň uplatnit nové znalosti. Po absolvování univerzity pokračoval v magisterském studiu zaměřeném na kávu konkrétně v oboru ekonomiky a vědy. Studium dalo Andrésovi jasnější představu o tom, jak vypadá celý kávový řetězec a taky zkušenosti od producentů z celého světa. V  roce 2011 se Andrés vrátil do Salvadoru a pro jejich farmy spravuje obchodní, průmyslovou a administrativní činnosti, zatímco jeho otec se stará o management farem. Cílem rodiny Salaverría stále zvětšovat pestrost nabízených káv a experimentovat s novými zahraničními trendy v oblasti zpracování kávy. To vše v jejich milované zemi El Salvador. Důležitou součástí jejich podnikání jsou i sociální aktivity, díky kterým zajišťují zdravotní služby a infrastrukturu pro vzdělávání. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Acidita: Vyšší
Chuťový profil: Ovocný, Vinný
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz