Jak vypadá soutěž v pražení kávy?

Máme za sebou první soutěžní představení! 🫘🔥☕ Na konci září jsme se totiž zúčastnili premiérového ročníku českého Coffee Roasting Championship. Celá soutěž probíhala tři dny od čtvrtka až do soboty v brněnské Industře a v ABZAC centru. 

První soutěžní okamžiky

Dopoledne prvního dne soutěže bylo věnováno primárně testování. To bylo rozdělené na 2 části: Lab Practise a Test Roasting. V rámci Lab Practisu jsme se seznámili s vybavením na testování kvalitativních parametrů kávy. To znamená s měřičem hustoty a vlhkosti kávových zrn a speciálními síty na určování velikosti zrnek. Poté jsme přešli k prvnímu pražení, kdy jsme si mohli poprvé vyzkoušet soutěžní pražičky od firmy Stronghold. K dispozici jsme dostali 1 kg zelených zrnek z Mexika, což ještě nebyla soutěžní káva. Cílem bylo pouze vyzkoušet, jak se chová pražička při různých úrovních výkonu. Vzhledem k množství zelené kávy a časové dotaci 30 minut, jsme stihli upražit dva 500g batche (batch=pražící dávka).

Odpoledne jsme už přešli k první hodnocené části a to byl tzv. Green Grading. Každý soutěžící dostal 350g zelené kávy a musel určit její aroma, barvu, vlhkost, hustotu a velikost zrn. Hlavní část však tvoří identifikace defektů zelené kávy. Za defekt se považuje mechanické poškození, plísně, napadení hmyzem apod. Největším nepřítelem není snad ani rozpoznání jednotlivých defektů, ale spíše malé množství času. Vymezený čas se nám podařilo dodržet a konečných 20 bodů z 24 možných považujeme za úspěch.  

A neméně důležitá byla poslední část čtvrtečního programu a to Sample Roast. Ten sice není hodnocený, ale na jeho důležitosti to nic nemění. Na sample bylo přiděleno pouhých 500g soutěžní kávy z Hondurasu, což znamenalo, že jsme měli na upražení vzorku pouze jeden pokus, což rozhodně pro nikoho ze soutěžících nebyla komfortní pozice. Naštěstí se nám větší komplikace vyhnuli a trefili jsme stupeň pražení dle naměřené barvy přesně tak, jak jsme si naplánovali. Poté už nezbývalo nic jiného než čekat na ráno druhého dne. 

Den D

Páteční program startoval ochutnávkou vzorků ze Sample Roastu, na který jsme nemohli dospat. Po prvním ochutnání jsme se na sebe s Mathem podívali a v tu chvíli jsme věděli, že způsob pražení měnit nijak výrazně nebudeme. Káva byla z našeho pohledu fakt dobrá a změny v pražení pro hodnocený Production Roast nebyly třeba. Po ochutnání přišla další složitá část a to vyplnit tzv. Roasting plan, do kterého se zapisují, jak "technická" data o pražení (váha dávky, úbytek váhy po upražení, výsledná teplota, intenzita pražení), tak hlavně senzorické atributy kávy (aroma, chuť, acidita, sladkost atd.). Cílem je tedy co nejpřesněji popsat, jak přesně budeme kávu pražit a jak bude vonět/chutnat šálek připravený z této kávy. 

Po odevzdání pražícího plánu jsme lehce nervózní čekali na čas našeho Production Roastu, který byl nejdůležitější částí celé soutěže. Díky tomu, že jsme nedělali změny oproti Sample Roastu, šlo vše podle plánu a díky tomu jsme nakonec za "technickou" část získali 22 bodů z 24 možných.Následný Production Roast byl tou nejdůležitější částí celé soutěže a u nás šlo vše podle plánu. Z technického pohledu na pražení to bylo téměř bez chyby a díky tomu jsme získali 22 bodů z 24 možných. Tím vlastně skončil celý hodnocený program v Industře.

Výsledky a zhodnocení první soutěžní zkušenosti

Na sobotu jsme se přesunuli do prostor ABZAC centra, kde probíhala soutěž Coffee in Good Spirits (míchání kvalitního alkoholu a kávy) a malý kávový festival. Na odpoledne byla pro nás naplánována slepá degustace(=nikdo nevěděl čí kávu ochutnává) všech soutěžních káv a večer vyhlášení výsledků. Po dlouhé čekání z toho pro nás bylo nakonec celkově 10. místo z 12 soutěžících pražičů, což nás upřímně po popsaném průběhu celkem nemile překvapilo. Po obdržení hodnocení jsme zjistili, že jsme udělali celkem hloupou chybu v senzorickém popisu kávy, která způsobila vysokou bodovou ztrátu.

Celkovou účast i tak hodnotíme velmi pozitivně, především díky novým zkušenostem a znalostem, které jsme při přípravě na soutěž a během ní získali a nyní je již využíváme v každodenním fungování pražírny. Velký dík patří SCA ČR za organizaci a všem soutěžícím za skvělou atmosféru během soutěže.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz