Množství vody: 500 g
Množství kávy: 30 g
Doba filtrace: 3 minuty
Hrubost mletí: Středně jemná (18-23 kliknutí na Comandante C40)
Teplota vody: 92-95 °C
1. Přiveďte vodu k varu a následně propláchněte filtr 60g vody. Použitou vodu vylijte a konvičku s V60 položte na váhu. Počkejte až voda zchladne.
Vsypte kávu a udělejte uprostřed důlek.
Zapněte stopky a pomalu kávu zalijte 60g vody v soustředných kruzích. Tento krok by vám měl trvat zhruba 20 sekund. Kávu lehce promíchejte zakroužením s V60 a počkejte dokud stopky neukazují 00:45.
Nyní pravidelnými krouživými pohyby nalijte vodu, aby váha ukazovala 240g (malé kroužky ve velikosti pětikoruny kolem středu). Tento krok by Vám měl trvat 20 vteřin, tedy do 1:05.
Počkejte do 1:35 a pokračujte v zalévání, tentokrát ve velkých kruzích zhruba 1cm od okraje tak, abyste na váze měli 400g a na stopkách 2:00. Počkejte až proteče všechna voda a můžete servírovat. Voda by měla protéct v rozmezí 2:50 – 3:10.
U V60 je důležitá technika zalévání. Nutno říct, že pro tuto metodu se neobejdete bez konvičky s husím krkem, jelikož s klasickou konvicí nedosáhnete dostatečně pomalého proudu vody.
TIP:
Pokud káva protéká příliš dlouho, umelte příště kávu hruběji a naopak.