Návody
Espresso
množství kávy: 8 – 10 g
množství vody: 25 – 35 ml
čas: 25 – 30 s
teplota vody: ±90 °C
hrubost mletí: jemná
tlak: 9 barů
U espressa dbejte na objem nápoje a dobu extrakce. Chuť ovlivníte také hrubostí mletí a množstvím kávy v páce. Při ladění espressa doporučujeme vždy měnit pouze mletí, nebo pouze množství. Chcete-li vaše espresso opravdu dokonalé, používejte váhu s přesností na 0,1 g.
French Press
množství kávy: 30 g
množství vody: 500 ml
čas filtrace: 5 – 6 m
teplota vody: 95 – 98 °C
hrubost mletí: velmi hrubá
• Nasypte kávu
• Spusťte časovač a nalijte vodu
• Po minutě promíchejte tak, aby byla všechna káva ponořena a zakryjte víčkem
• Po uplynutí 5 minut opatrně stlačte píst
• Kávu servírujte do šálků nebo přelijte do jiné nádoby, aby došlo k ukončení extrakce
Aero Press
Pro přípravu kávy pomocí aeropressu existuje několik způsobů.
Množství vody: 220g
Množství kávy: 16g
Doba filtrace: 1 minuta 50 sekund
Hrubost mletí: Jemná (8-15 kliknutí na Comandante C40)
Teplota vody: 80-85°C
- Přiveďte vodu k varu. Vložte filtr do víčka, položte na hrnek a propláchněte 50g vody. Píst zasuňte do přístroje a položte jej na Váhu rozšířeným koncem vzhůru. Počkejte až voda zchladne na 85°C.
- Nasypte do přístroje 16g kávy, spusťte stopky a nalijte 50 g vody. Kávu pořádně odspodu promíchejte.
- Poté dolijte vodu do požadované hmotnosti 220 g. Našroubujte víčko s filtrem a opatrně stlačte píst dokud nezačne víkem probublávat pěna. Přístroj otočte a položte na hrnek. Stopky by měly ukazovat 00:50. (V případě, že kávu připravujete pomocí menší verze AeroPress GO, dolijte vodu pouze do 170g a zbytek vody dolijte po filtraci.)
- Nechte kávu filtrovat do 1:20 a poté pomalu stlačujte píst po dobu 30 vteřin. Šálek celou dobu přidržujte aby vám nepodklouzl. Celý proces by měl skončit v 1:50.
V60
U V60 je důležitá technika zalévání. Nutno říct, že pro tuto metodu se neobejdete bez konvičky s husím krkem, jelikož s klasickou konvicí nedosáhnete dostatečně pomalého proudu vody.
Množství vody: 400 g
Množství kávy: 24 g
Doba filtrace: 3 minuty
Hrubost mletí: Středně jemná (20-25 kliknutí na Comandante C40)
Teplota vody: 92-95 °C
- Přiveďte vodu k varu a následně propláchněte filtr 60g vody. Použitou vodu vylijte a konvičku s V60 položte na váhu. Počkejte až voda zchladne.
- Vsypte kávu a udělejte uprostřed důlek.
- Zapněte stopky a pomalu kávu zalijte 60g vody v soustředných kruzích. Tento krok by vám měl trvat zhruba 20 sekund. Kávu lehce promíchejte zakroužením s V60 a počkejte dokud stopky neukazují 00:45.
- Nyní pravidelnými krouživými pohyby nalijte vodu, aby váha ukazovala 240g (malé kroužky ve velikosti pětikoruny kolem středu). Tento krok by Vám měl trvat 20 vteřin, tedy do 1:05.
- Počkejte do 1:35 a pokračujte v zalévání, tentokrát ve velkých kruzích zhruba 1cm od okraje tak, abyste na váze měli 400g a na stopkách 2:00. Počkejte až proteče všechna voda a můžete servírovat. Voda by měla protéct v rozmezí 2:50 – 3:10.
TIP:
Pokud káva protéká příliš dlouho, umelte příště kávu hruběji a naopak.
Chemex – 6 šálků
Výhoda Chemexu oproti V60 je, že vypadá skvěle a dokážete na něm připravit daleko více kávy. Můžete použít stejnou techniku jako v případě V60, akorát s větším množstvím.
Množství vody: 700 g
Množství kávy: 42 g
Doba filtrace: 4-5 minut
Hrubost mletí: Středně jemná (20-25 kliknutí na Comandante C40)
Teplota vody: 92-95 °C
- Přiveďte vodu k varu a následně propláchněte filtr 60g vody. Použitou vodu vylijte a konvičku s V60 položte na váhu. Počkejte až voda zchladne.
- Vsypte kávu a udělejte uprostřed důlek.
- Zapněte stopky a pomalu kávu zalijte 105g vody v soustředných kruzích. Tento krok by vám měl trvat zhruba 20 sekund. Kávu lehce promíchejte zakroužením s V60 a počkejte dokud stopky neukazují 00:45.
- Nyní pravidelnými krouživými pohyby nalijte vodu, aby váha ukazovala 420g (malé kroužky ve velikosti pětikoruny kolem středu). Tento krok by Vám měl trvat kolem 20 vteřin, tedy do 1:05.
- Počkejte do 1:35 a pokračujte v zalévání, tentokrát ve velkých kruzích zhruba 1cm od okraje tak, abyste na váze měli 700g a na stopkách 2:00. Počkejte až proteče všechna voda a můžete servírovat. Voda by měla protéct v rozmezí 4:00 – 4:30.
TIP:
Pokud káva protéká příliš dlouho, umelte příště kávu hruběji a naopak.
Moka konvička – 6 šálků
U moka konvičky je potřeba dbát důraz na čerstvost kávy, ideální je pár dnů/týdnů po upražení. Raději si ji tedy kupujte po menších baleních pravidelně, pokud preferujete tuto metodu. Níže je uveden návod pro Moka konvici na 6 šálků o objemu 270ml. V případě použití jiné velikosti pouze změňte množství kávy a vody ve stejném poměru jako zde.
Množství vody: ±270 g
Množství kávy: 20 g
Doba filtrace: 4-5 minut
Hrubost mletí: jemná (8-12 kliknutí na Comandante C40)
- Naplňte spodní nádobku vodou po rysku nebo maximálně po úroveň bezpečnostního ventilu. Poté vložte sítko.
- Namelte kávu a nasypte do konvičky. Káva by měla vycházet vždy po okraj, ale neměla by být stlačována.
- Našroubujte horní nádobku a nechte vařit na středním výkonu sporáku. Pokud budete kávu připravovat na plný výkon vařiče, může dojít ke spálení kávy, která bude příliš hořká.
- Konvičku odstavte těsně před ukončení extrakce, tedy v okamžiku kdy uslyšíte bublání. Pokud ji tam necháte déle, opět Vám káva může zhořknout.
- Můžete servírovat.